„ABC-ul emoțiilor”

 În semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021, începând cu luna februarie,  școala noastră a  beneficiat de proiectul „ABC-ul emoțiilor”, proiect care s-a desfășurat la nivel național, fiind dezvoltat  de Agenția Națională Antidrog și implementat prin medierea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad.

Beneficiarii direcți ai proiectului „ABC-ul emoțiilor” au fost elevi ai claselor I și a II-a ai Școlii Gimnaziale „Aron Cotruș”, care au fost implicați, într-o serie de 6 activități, desfășurate de consilierul școlar împreună cu învățătoarele lor.  

Acest proiect a urmărit formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe: conştientizarea de sine, abilităţi de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

Proiectul a cuprins un număr de 6 activităţi:

  1. Autocunoaştere /valorizare personală – Cine sunt eu?
  2. Identificarea emoțiilor negative
  3. Exersarea modalităţilor adecvate de gestionare a emoţiilor negative – Gestionarea emoţiilor negative
  4. Abilităţi de comunicare asertivă şi de rezolvare a problemelor – Cum să spunem NU în situaţii dificile
  5. Luarea deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă – Alegeri responsabile
  6. Gestionarea relaţiilor interpersonale: Lumea mea

Activităţile au fost concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă primară mică, astfel încât să fie atractive şi uşor de înţeles. Copii au învăţat prin joc şi activităţi practice (desenat, decupat, lipit, joc de rol etc.) cum să-și identifice și gestioneze emoțiile, care sunt comportamentele care îi ajută să se dezvolte sănătos (fizic și socio-emoțional) şi cum să se ferească de comportamentele periculoase.

Prof. consilier școlar Albulescu Lorina