„Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021”

PROIECT EDUCAȚIONAL „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021” aplicat de Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Arad, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Liceul Național de Informatică Arad, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este un proiect inițiat de Uniunea Europeană ce se desfășoară în toate țările membre și afiliate, în ultima vineri a lunii septembrie. Scopul principal este acela de a aduce împreună cercetătorii și publicul larg, de a permite interacțiunea cu știința și cercetătorii într-un cadru relaxat și prietenos. Unul dintre mesajele Nopții Cercetătorilor este acela de a arăta că cercetătorii sunt oameni obișnuiți cu o meserie neobișnuită, care contribuie la dezvoltarea comunităților prin ceea ce fac zi de zi. Se dorește astfel schimbarea percepției actuale, prezentarea lor ca membri activi ai societății și în același timp, stimularea tinerilor pentru a lua în considerare o carieră științifică.

Anual, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele .

Anul acesta, evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 29 țări, pe 24 Septembrie 2021. Peste 400 orașe europene au găzduit întâlniri cu cercetători și oameni de știință, iar publicul a avut ocazia să-i cunoască și să înțeleagă mai bine impactul pe care munca lor îl are asupra vieții cotidiene.